Bouwsector heeft voortdurend tekort aan ingenieurs

22 november 2012  Geschreven door
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:
tekort aan ingenieurs bouwkunde

Bouwsector heeft voortdurend tekort aan ingenieurs

Vaststelling: er studeren in Vlaanderen te weinig ingenieurs bouwkunde af. Jaarlijks zijn dat slechts een hondertal burgerlijk ingenieurs bouwkunde en ongeveer 260 industriële ingenieurs bouwkunde. De laatste jaren daalt dat aantal zelfs. Het gevolg? Bouwbedrijven gaan nu ook ingenieurs in het buitenland rekruteren.

Burgerlijk en industrieel ingenieurs bouwkunde

Aan UGent, VUB en KULeuven wordt de opleiding voor burgelijk ingenieur bouwkunde ingericht. Tot 2008 was er een licht stijgend aantal afgestudeerde burgerlijk ingenieurs. De laatste jaren blijft het wat status quo.

Ook bij de industriële ingenieurs bouwkunde groeit het aantal afgestudeerden niet langer. Voor industrieel ingenieur bouwkunde kan men studeren aan de Hogeschool Antwerpen/Artesis, De Nayer/Lessius, de KHBO (Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende), de KaHoSL (Katholieke Hogeschool Sint-Lieven) te Gent, de Hogeschool Gent en de Xios Hogeschool Limburg.

Tekort aan bouwingenieurs

Uiteraard rekruteren bouwbedrijven ook afgestudeerden uit studierichtingen zoals Elektriciteit, Elektromechanica en Mechanica maar daarnaast zijn er de studie- en architectenbureaus, immobiliënbedrijven en openbare besturen die bouwingenieurs nodig hebben. In de Vlaamse bouwsector bestaat er echt een schrijnend tekort aan bouwingenieurs.

Professionele bachelors bouw

Het enige lichtpunt is de fors toegenomen uitstroom van professionele bachelors bouw. Het aantal afgestudeerde professionele bachelors bouw is van 2004 tot 2011 nagenoeg verdrievoudigd. In 2011 studeerden 234 studenten af als professionele bachelor bouw. Deze forse stijging is te danken aan de nieuwe opleidingen in Geel en Diepenbeek. Bovendien heeft de uitstroom uit deze twee nieuwe afdelingen de uitstroom uit de al langer bestaande opleidingen voor professionele bachelor te Aalst en Schaarbeek mooi aangevuld.

In september is ook bij de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende een opleiding van professionele bachelor bouw van start gegaan met 51 ingeschreven studenten. Het aantal afgestudeerde professionele bachelors zal daardoor nog verder kunnen stijgen. De professionele bachelors bouw zijn van groot belang voor de middenkader van de bouwbedrijven. Hier gaat het dan onder meer om werfleiders, calculatoren, inkopers en tekenaars.

Grafiek evolutie bachelors en ingenieurs bouw

Informatie: Vlaamse Confederatie Bouw

 

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel