België mag Bulgaarse bouwfirma's vervolgen voor sociale fraude

12 februari 2018  Geschreven door Vincent Costens
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

België mag Bulgaarse bouwfirma's vervolgen voor sociale fraude als Bulgarije niet meewerkt aan het onderzoek. Dat heeft het Europees hof van Justitie beslist.

De uitspraak is belangrijk omdat het ook kan toegepast worden in andere dossiers waarin ons land vecht tegen sociale fraude uit andere landen van de Europese unie.

Onderzoek door het Belgisch gerecht

Het Belgisch gerecht voert een onderzoek naar sociale fraude in de bouwsector. Enkele Bulgaarse ondernemingen stelden Bulgaren in ons land te werk, vermoedelijk zonder hiervoor de juiste procedures te volgen. Volgens het bouwbedrijf zijn de werknemers ingechreven in Bulgarije en betalen ze daar ook sociale zekerheidsbijdragen.

Onderzoekers in ons land botsen op grote moeilijkheden om van de Bulgaarse diensten voldoende antwoord te krijgen op hun vragen. Attesten die naar ons land zijn opgestuurd zouden op een frauduleuze manier zijn verkregen.

Het Europees Hof van Justitie oordeelt nu dat in dit geval België geen rekening moet houden met de documenten die ons land uit Bulgarije heeft ontvangen, en mag voortgaan met het vervolgen van de bouwbedrijven volgens het Belgische rechtssysteem. 

Belangrijk precedent voor heel Europa

In heel Europa wordt deze uitspraak met veel belangstelling gevolgd. In verschillende landen zijn er gelijkaardige onderzoeken naar bouwbedrijven, transportbedrijven enzovoort.

Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) is blij met de uitspraak van Europa:  "Dit sluit aan bij de inspanningen van Europese Commissie om de wetgeving aan te scherpen inzake vrij verkeer van personen en diensten. Fraude en misbruik bestrijden is een prioriteit", klinkt het.

Volgens Thyssen zal er binnenkort ook een Europese arbeidsautoriteit worden opgericht om een "eerlijke arbeidsmobiliteit bevorderen".

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding De Backer reageert tevreden

"De uitspraak is baanbrekend in de strijd tegen detacheringsfraude en oneerlijke concurrentie", vindt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD). "Dankzij deze uitspraak hebben onze sociale inspectiediensten een extra tool in handen om sociale dumping sneller te stoppen."

 Bron: (Bouwunie, 2018)

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel