Extra instroom uit secundair cruciaal om tekort personeel bouw op te vangen

7 februari 2018  Geschreven door Nicolas Chartier
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

De laatste zeven jaren kent het secundair bouwonderwijs in onze provincie een forse terugval van het aantal leerlingen.

Daling aantal leerlingen nefast voor personeel bouw

In de BSO-opleiding ruwbouw is het aantal leerlingen zelfs meer dan gehalveerd. Ook in de TSO-opleiding Bouwtechnieken liep het aantal leerlingen terug met 45%.  Overigens doet de daling zich ook voor in de opleiding voor centrale verwarming en sanitaire installaties (-22% op zeven jaar tijd), schilderwerk en decoratie (-16%).  Wat houtbewerking en houttechnieken betreft, bleef de daling beperkt.

Ook nood aan hoger opgeleiden

Intussen zitten de West-Vlaamse bouwbedrijven met een zeer hoog aantal vacatures, zoals werfleiders, die voorbehouden zijn aan hooggeschoolden.  "Maar ook daar doet zich een belangrijk knelpunt voor", klinkt het bij de Confederatie Bouw. "Jaarlijks studeren in West-Vlaanderen aan de KU Leuven in Brugge slechts een 20-tal studenten als master in de bouwkunde af.  Ook het aantal studenten bij Vives in Oostende dat als bachelor bouw afstudeert is aan het dalen, terwijl de bouwbedrijven niet alleen een enorme nood aan werfleiders, maar ook aan calculatoren hebben.

Aantal werkzoekende lager als aantal vacatures

Voor zes van de top 10 van de vacatures in de bouw ligt het aantal werkzoekenden lager dan het aantal vacatures. "Omscholing van werkzoekenden is belangrijk, maar zal niet volstaan om de kloof te dichten", luidt het. "Extra instroom vanuit het secundair onderwijs is cruciaal.  In die zin is het belangrijk jongeren ervan te overtuigen dat zij ook in de bouw in een innoverende omgeving zullen terechtkomen die volop inzet op digitalisering, duurzaamheid en kwaliteit.

Bron: (FocusWtv, 2018)

 

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel