Vlaamse bouwbedrijven zoeken in Nederland bouwvakkers

12 januari 2013  Geschreven door Jasper Rotsaert
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Vlaamse bouwbedrijven zoeken in Nederland bouwvakkers

Vlaamse bouwbedrijven hebben dringend personeel nodig en willen daarom Nederlandse bouwvakkers naar België halen. Dat zei de Vlaamse aannemersorganisatie Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in de Nederlandse media.

arbeidersbouw.jpg

Belgische bouwbedrijven draaien goed

In tegenstelling tot de Nederlandse bouwbedrijven draaien de Belgische nog steeds goed. Omdat veel werknemers met pensioen gaan, hebben ze een personeelstekort. Werkloze Nederlanders kunnen dat tekort goed aanvullen, zegt de Vlaamse Confederatie Bouw die tussen bouwbedrijven bemiddelt.

De voorkeur gaat daarbij uit naar Nederlanders en niet naar Polen of Portugezen. Nederlanders moeten immers de taal niet leren en kennen de Vlaamse cultuur ook een stuk beter. 

Niet alleen bouwvakkers, maar ook ingenieurs

Het blijft overigens niet bij bouwvakkers. De Vlaamse aannemersorganisatie helpt ook zoeken naar Nederlandse ingenieurs. "Bijvoorbeeld hebben we jaarlijks behoefte aan 200 burgerlijk ingenieurs, terwijl er bij ons maar 100 afstuderen", legt directeur-generaal Marc Dillen van de VCB uit. "We zitten al met tienduizenden buitenlanders, waarom zouden we dan niet met mensen werken die vlakbij wonen en de taal spreken?"

Nederlandse bouwsector in zware crisis

De Nederlandse bouwsector zit in een zware crisis, zegt Dillen. Nederlandse bedrijven  begeven zich daarom uitdrukkelijker op de Belgische markt naar bijkomende opdrachten. De Vlaamse Confederatie Bouw heeft dan ook liever dat de Nederlandse werknemers voor Belgische bedrijven komen werken. Een andere piste die nog steeds bewandeld moet worden, is het stimuleren van Vlaamse studenten voor een keuze in de bouw.

Nederlandse werklustigen die in de Vlaamse bouwsector aan de slag willen, weten in ieder geval waar ze terechtkunnen: www.bouwjob.be.

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel