Sollicitatietip: vooraf een krachtige pose aannemen

7 januari 2013  Geschreven door Jasper Rotsaert
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:
sollicitatie tips

Sollicitatietip: vooraf een krachtige pose aannemen

Onze lichaamstaal heeft een serieuze invloed op hoe mensen ons zien. Oogcontact, een open lichaamshouding, een stevige handdruk … Het is allemaal veel belangrijker dan de meesten denken.

Een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek: u opsluiten in het kleinste kamertje. Niet om te controleren of er nog etensresten tussen uw tanden zitten of tandpasta op uw kleren kleeft, maar om de juiste pose aan te nemen om uw sollicitatiegesprek aan te vatten.

Macht uitstralen

Nieuw onderzoek toont aan dat onze lichaamstaal ook de manier waarop we onszelf zien, kan beïnvloeden. Door letterlijk een machtspositie aan te nemen, voelen we ons ook machtiger. Wanneer mensen zich onzeker voelen, duiken ze in elkaar en nemen ze kleine stapjes. Als ze zich goed voelen, maken ze zich groot.

In een experiment werd onderzocht of het omgekeerde ook waar was: kan onze lichaamstaal onze gedachten en gevoelens beïnvloeden en ons machtiger doen voelen? De helft van de deelnemers werd gevraagd om gedurende twee minuten een machtige pose (‘power pose’) aan te nemen:

  • de voeten lichtjes gespreid, de handen op de heupen of de handen in de lucht terwijl ze een V vormen
  • of: zitten met de benen uitgestrekt, voeten op tafel of op het bureau, ondertussen achterover leunend met de handen in de nek, vingers verstrengeld en ellebogen die naar buiten wijzen.

De andere helft werd gevraagd een minderwaardige pose (‘lower pose’) aan te nemen: in elkaar gedoken, benen over elkaar en de armen rond het lichaam.

Voor en na het experiment werden de testosteron en cortisol gemeten. Testosteron wijst op dominantie, cortisol op stress.

Wat bleek? De deelnemers die een machtige pose hadden aangenomen, hadden nadien 20 procent meer testosteron en 25 procent minder cortisol in hun lichaam. De deelnemers die een minderwaardige pose hadden aangenomen, hadden 10 procent minder testosteron en 15 procebt meer cortisol. Onze lichaamstaal is dus in staat om in een paar luttele minuten onze hormonen te beïnvloeden en ons machtiger of machtelozer te doen voelen.

Lichaamstaal beïnvloedt

Ook wie aan de andere kant van de tafel zit, wordt hierdoor beïnvloed. In een ander experiment werd aan studenten gevraagd om een machtige of een minderwaardige pose aan te nemen terwijl ze zich voorbereidden op een belangrijk sollicitatiegesprek. Ze moesten deze pose gedurende 7 minuten aanhouden. De studenten voerden daarna een gesprek met rekruteerders die bewust geen non-verbale feedback gaven, om zo de studenten nog meer stress te bezorgen. Het gesprek werd gefilmd en geëvalueerd door een aantal mensen dat niets afwist van de studie.

De evaluatoren vonden de deelnemers die voor het gesprek een machtige pose hadden aangenomen, competenter en geschikter dan de deelnemers die een minderwaardige pose hadden aangenomen.

Conclusie: de grootste voorspeller van succes bleek niet wat de kandidaten tijdens het jobinterview zeiden, maar hun houding en presentatie vóór het interview. U weet dus wat te doen bij uw volgende sollicitatiegesprek!

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel