Knelpuntberoep: stukadoor

13 december 2012  Geschreven door
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Knelpuntberoep: stukadoor

De bouwsector kent nogal wat knelpuntberoepen. De komende weken worden ze allemaal kort voorgesteld. De eerste in het rijtje is het beroep van stukadoor, plakker of bepleisteraar.

knelpuntberoep: stukadoor (plakker)

Omschrijving job als stukadoor

Het werk van een vakman, dat zie je meteen. Zeker als het gaat over stucwerk of plakwerk. Een stukadoor bepleistert plafonds, binnenmuren en gevels met allerlei producten, zoals gips of cement. Tot de taken van een stukadoor (ook wel "plakker" in de volksmond) behoren ook het aanbrengen van isolatiemateriaal en het werken met profielen en geprefabriceerde gipskartonplaten (ook wel "gyproc").

Voor buitenpleisterwerk en de bepleistering van zwevende plafonds plaatst een stukadoor meestal eerst een wapening. Producten worden gemengd en daarna manueel of met een spuit aangebracht. Voor restauratiewerken maakt een stukadoor maillen, trekt hij lijsten en herstelt hij ornamenten.

Een stukadoor werkt in nieuwbouw en renovatie, alleen of in een ploeg.

Knelpuntberoep

Het beroep van stukadoor behoort tot de knelpuntberoepen, openstaande vacatures die heel moeilijk ingevuld geraken. De VDAB geeft aan dat de reden voor het knelpuntberoep een te lage uitstroom uit het onderwijs is, omdat te weinig studenten die richting kiezen.

En nu…

Zou je graag aan de slag gaan als stukadoor? Het is nog niet te laat om de stiel te leren. Bij Syntra vind je een opleiding tot stukadoor.

Afgestudeerd als stukadoor, maar nog geen werk? Zoek op deze website naar een job als stukadoor. Probeer ook eens met de term "plakker".

Heb je in je bedrijf een vacature voor een stukadoor? Voeg die zeker toe aan onze database. Nog tot maart 2013 is het toevoegen van een vacature gratis. Daarna zijn de tarieven meer dan betaalbaar.

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel