Veel vacatures, weinig kandidaten

14 december 2012  Geschreven door Jasper Rotsaert
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Veel vacatures, weinig kandidaten

Per openstaande vacature zijn er 3,8 werkzoekenden, de spanningsindicator. Deze ligt historisch laag: in 2010 waren er nog 6 werkzoekenden per vacature. Er mag gesproken worden over een "zeer krappe arbeidsmarkt" volgens de VDAB.

De spanning op de arbeidsmarkt neemt sinds 2004 altijd maar toe. Toen was het gemiddelde van de spanningsindicator 9, ofwel 9 werkzoekenden per vacature. In 2010 lag dat cijfer op 6 en nu dus op 3,8. Rond Kortrijk en Tielt duikt de spanningsindicator zelfs onder de 1.

"In een heel recent verleden zaten we met een zeer krappe arbeidsmarkt en die arbeidsmarkt reageert altijd met een beetje vertraging op de conjunctuur en die conjunctuur heeft het heel moeilijk op dit moment en dat begint zich te vertalen op de arbeidsmarkt", zegt Anneke Ernon van de VDAB.

Een bijkomend en soms groter probleem is dat het profiel van de werkzoekenden vaak niet overeenkomt met het gezochte profiel voor de jobs. Daardoor blijven heel wat vacatures lange tijd openstaan, of worden ze ingevuld door mensen die al aan het werk waren en gewoon van job wisselen.

"In het algemeen zijn er weinig werkzoekenden voor een openstaande job, maar dat is niet zo voor alle beroepen en alle sectoren, maar die krapte in het algemeen die is er wel, ondanks berichten over ontslagen en saneringen", zegt Ernon.

Bron: VRT Nieuws

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel