Zal de Europese e-Card bouwbedrijven helpen naar het buitenland?

11 januari 2017  Geschreven door Vincent Costens
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

De e-card moet het mogelijk maken om zelfstandigen, bedrijven die zakelijke diensten aanbieden en dienstverleners in de bouwsector, in de toekomst makkelijker naar het buitenland te laten uitbreiden.

Om de bouwsector bereikbaarder te maken voor het buitenland lanceert de Europese Commissie een nieuwe e-card voor diensten, een vereenvoudigde elektronische procedure om administratieve formaliteiten te vervullen.

Pijnpunten

De pijnpunten in de bouwsector zijn gekend. De sector vertegenwoordigd ongeveer 20% van het Europese bbp, toch zijn er amper dienstverleners die buiten hun landsgrenzen actief zijn.

Om deze grensoverschrijding te stimuleren en de bouwsector een boost te geven, heeft de Commissie een pakket aan maatregelen klaar.

De E-Card

Het opvallende voorstel is de Europese E-Card.Deze laat zelfstandigen en dienstverleners toe als ingenieurs en IT’ers die in een ander land willen werken om hun gegevens naar een uniek aanspreekpunt te sturen in hun eigen land.

Dat aanspreekpunt zal deze gegevens controleren en vervolgens naar het ontvangende land doorsturen. Advocaten, notarissen, transportbedrijven en andere ondernemers die niet onder de europese dienstenrichtlijn vallen, zijn van het toepassingsgebied van de e-card uitgesloten.

De Europese lidstaten zijn niet verplicht om een e-card in te voeren. Het systeem blijft dus met andere woorden optioneel. Het grijpt ook niet in op de regels omtrent de detachering en sociale zekerheid.

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel