Inruilen bedrijfswagen voor meer loon: Voordeliger of niet?

5 januari 2017  Geschreven door Vincent Costens
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

In de toekomst wordt het mogelijk om je bedrijfswagen in te ruilen voor extra nettoloon. Verder zou ook de tankkaart extra belast worden. Maar wat is nu het voordeligst? De bedrijfswagen of extra loon?

De bedrijfswagen blijft een van de populairste loonvoordelen. Haast 1 op de 5 werknemers heeft een bedrijfswagen. Heel bizar is dat niet omwille van de fiscale voordelen, voordelen die blijven gelden na de aangekondigde hervormingen van de federale regering.

Wat met de belastingen op de tankkaart?

Enerzijds kondigde de federale regering aan dat de tankkaart zwaarder belast zou worden, wat een extra kost betekent voor de werkgever. Aan de andere kant wil men werknemers een grotere keuzevrijheid aanbieden, waarbij ze de bedrijfswagen zouden kunnen inruilen voor alternatieve vervoersmiddelen of extra nettoloon. Dit wordt het mobiliteitsbudget genoemd, maar is je bedrijfswagen inruilen nu echt voordeliger?

Bedrijfswagen inruilen niet voordeliger

Het mobiliteitsbudget moet nog verder uitgewerkt worden maar door een simulatie van SD Worx, komt het inruilen van je bedrijfswagen zonder tankkaart voor extra nettoloon niet voordeliger uit.

Indien je de bedrijfswagen inruilt voor extra nettoloon en de kost voor de werkgever hetzelfde blijft, komt je nieuw nettobedrag niet echt in verhouding met de waarde van de wagen.

Voorbeeld: Als een werknemer zijn Golf inruilt voor meer nettoloon, dan krijgt die 1.987,56 euro extra per jaar. Maar een Golf kost je al snel 10.000 euro per jaar, uitgaand van dat je 25.000 kilometer per jaar doet. Het extra nettoloon is dus veel lager dan de waarde van een bedrijfswagen.

Mobiliteitsbudget zelf spenderen

Andere oplossingen voor het mobiliteitsbudget bestaan uit het bijvoorbeeld geven van een budget aan de werknemer die hij vrij mag spenderen aan verschillende vervoersoplossingen, aangeboden door de werkgever.

Omwille van het feit dat de werknemer zijn keuzes aan mobiliteit zelf kan samenstellen binnen het vooropgestelde budget, wordt meerwaarde gecreëerd voor de werknemer zonder meerkost voor de werkgever. Zo hoef je jouw bedrijfswagen niet in te leveren, maar kan je kiezen voor een kleiner of milieuvriendelijker model, waarna je het overige budget kan spenderen aan andere vervoersmiddelen zoals een fiets of je uitbetaald wordt met een bruto premie.

Privé-werk balans

Aangezien de Belgische arbeidsmarkt floreert door de flexibiliteit van zijn werkgevers en werknemers, blijkt dat ook de helft van beide partijen interesse hebben om een mobiliteitsbudget in te voeren. In Vlaanderen is zo’n 46% van de werknemers en 44% van de werkgevers zeer enthousiast over deze mogelijke maatregel.

 

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel