Zo vermijd je slippers op de weg!

3 januari 2017  Geschreven door Vincent Costens
Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

‘King Winter has arrived’ en dit betekent dat het hier en daar behoorlijk glad kan worden op de Belgische wegen. Met het einde van de feestperiode gaat iedereen stilletjes aan weer werken, waardoor het opletten is op de weg tijdens vrieskou of sneeuw.

Wees dus voorzichtig op de baan en geef extra aandacht aan op- en afritten, onder bomen of plaatsen met veel wind of schaduw. Hier kan het extra glad zijn. Onderstaande tips zullen je alvast helpen in dit soort situaties.

Rijstijl

Eerst en vooral pas je best jouw rijstijl aan volgens de winterse omstandigheden. Dit betekent:

  • Hou voldoende afstand

  • Pas je snelheid aan (Verminder uw snelheid al voordat u de bocht bereikt. Zo kunt u de bocht nemen met een constante snelheid.)

  • Anticipeer op bochten, verkeerslichten, obstakels, …

  • Vermijd bruuske bewegingen (Sturen in een vloeiende lijn vermindert de kans op slippen)

  • Probeer zo vaak mogelijk op de motor af te remmen

Als jouw auto niet over ABS beschikt, remt u het best pompend. Is je auto wel degelijk uitgerust met ABS, vermijd dan pompend remmen.

Indien jouw auto een automatische versnelling heeft, zet je tijdens het remmen best de auto in neutraal. Sommige hebben trouwens een sneeuwstand voor dit soort weersomstandigheden.

Wat te doen bij slippen?

Indien je toch begint te slippen, blijf je best rustig en begin je niet te panikeren. Wat je best doet is het vermijden van meteen de rem in te duwen. Vermijd dus remmen, los het gaspedaal, ontkoppel en stuur tegen de richting dat je slipt in.

Hou verder je ogen op de uitweg en niet op de hindernis. Begin terug met lichtjes te remmen vanaf je jouw banden opnieuw voelt rollen.

Vertrekken in de sneeuw

Om bij sneeuw goed te vertrekken, is het verstandig om rustig op te trekken. Vermijd daarbij het doorslippen van de aangedreven wielen. Indien je de wielen laat slippen, is er een grote kans dat er een glad oppervlak onder de wielen ontstaat. Hierdoor hebben de wielen minder grip en kom je vast te zitten.

 

 

Informeer jouw vrienden of collega's van dit artikel:

Reageer op dit artikel