5 richtlijnen bij het schrijven van een sollicitatiebrief

sollicitatiebrief-secretaresse.jpg

Het is belangrijk dat je je cv toelicht via een begeleidend schrijven, dat kan via een sollicitatiebrief zijn, maar in de meeste gevallen is dit een begeleidende e-mail geworden. Het is wel niet gemakkelijk om in slechts enkele regels je verwachtingen en je kwaliteiten in de verf te zetten en om dan nog eens de  rekruteerder te charmeren.

1. Kies het geschikte lettertype

Onderschat je keus voor lettertype en lettergrootte niet! Van te kleine letters krijg je vermoeide ogen, en een groot lettertype domineert te veel. Het is beide niet leesbaar. Uit onderzoek blijkt dat Times New Roman 12pt een prettig leesbaar lettertype is.

2. Vermeld altijd de volledige adressering (Brief)

Eerst je eigen adres, daaronder het adres van het bedrijf, inclusief t.a.v. de contactpersoon. Daarnaast mag je ook de datum niet vergeten. Voeg ook een onderwerpregel toe mét het vacaturenummer, en onderaan de brief vermeld je de bijlage – je cv.

3. Bedenk een krachtige openingszin

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Het grootste cliché dat er bestaat, maar het klopt echt wel. Dus zorg ervoor dat je direct de aandacht van de rekruteerder naar je kan toetrekken en probeer die aandacht vast te houden door geen al te lange zinnen te schrijven. Gebruik dan ook vooral korte en krachtige zinnen.

4. Gebruik op zijn minst 1 voorbeeld om je ervaring in de verf te zetten

 Zonder voorbeelden blijven de vaardigheden die je opnoemt nogal abstract en niet altijd geloofwaardig. 'Ik heb veel ervaring' is hierbij een dooddoener. Dat dien je dan ook te vermijden. In de bouwsector is het resultaat van je werk/ervaring zeer tastbaar. Indien je een of meerdere voorbeelden van projecten kunt aanhalen waaraan je actief hebt meegewerkt en kunt onderlijnen wat je meerwaarde hierin was, dan heb je een kei goede indruk gemaakt !

5. Maak van je afsluiter een call-to-action

Wees niet te oppervlakkig met je afsluiter. Zorg ervoor dat de rekruteerder zich min of meer verplicht voelt om u te contacteren. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Ik kijk uit naar een uitnodiging voor een gesprek’ – dat is immers je doel!