3 tips voor een spontane sollicitatie

curriculum-vitae.jpg

Indien je echt interesse hebt om in een bepaald bedrijf te werken, kan het zijn dat er op dat moment net geen passende vacatures openstaan.

In dat geval kun je nog altijd spontaan solliciteren, maar hoe zorg je er dan voor dat je sollicitatiebrief niet meteen in de prullenbak belandt?


Spontaan solliciteren

Spontaan solliciteren betekent dat je niet op een bepaalde jobadvertentie reageert, maar het bedrijf wel aanschrijft met een cv en sollicitatiebrief om te laten weten dat je er graag zou werken.

Geen puur tijdsverlies ?

Je moet allereerst wel beseffen dat spontaan solliciteren de uitzondering op de regel is. Spontaan solliciteren heeft dan ook een zeer laag slaagpercentage. Slechts in een handvol gevallen leidt een ongevraagde sollicitatiebrief effectief tot een contract. Een werkgever dient immers zijn tijd en geld te investeren in een nieuwe medewerker op een moment dat er hoogstwaarschijnlijk onvoldoende werk en/of financiële middelen voor handen zijn. Je begrijpt dat je in dat geval al een ongeloofelijke meerwaarde moet kunnen creëren om de werkgever te kunnen overtuigen om u in dienst te nemen op een moment dat dit niet echt gepland was.

 

gk5576d2b4-14e8-1906.jpg

1. Maak een shortlist van je eigen wensen.

Zoals voorheen aangehaald is het belangrijk dat je een absolute meerwaarde kunt zijn voor het bedrijf waarvoor je spontaan wil solliciteren. Zomaar in het wilde weg sollicitatiebrieven uitsturen is geen goed idee. Je zoekt dan ook best een job die je op het lijf geschreven is en daarvoor dien je je eigen wensen in kaart te brengen. U kunt bijvoorbeeld een shortlist maken van je eigen wensen:

  • in welke sector wens ik te werken ?
  • in welke regio wens ik te werken ?
  • welke functie wens ik uit te voeren ?
  • wil ik voltijds of deeltijds werken ?
  • wil ik in een groot of een klein bedrijf werken ?

2. Maak je huiswerk af.

Op basis van deze shortlist kun je opzoek gaan naar bedrijven die aan uw criteria voldoen. Onderzoek vervolgens ook van ieder bedrijf, specifiek welke activiteiten ze zoal uitoefenen en vooral welke job jij het best zou kunnen uitoefenen.

Probeer ook de exacte naam en de contactgegevens van de rekruteringsverantwoordelijke te weten te komen.

3. Gebruik de naam van de rekruteerder in je aanspreking.

Nadat je je onderzoek hebt afgerond weet je genoeg om een onderbouwde en gepersonaliseerde motivatiebrief op te stellen. Gebruik de naam van de rekruteerder in je aanspreking. Een onpersoonlijk “Geachte heer of geachte mevrouw” maakt weinig indruk.